Träning, stress och vila


Ja så här ser den ut den onda! Jag har varit hos sjukgymnasten idag och fått en massa bra tips och träningsråd. Det är denna muskel som är mitt problem och anledningen är att den är för svag och blivit för hårt belastad. Man belastar den här muskeln med 7 x sin kroppsvikt när man springer. Så den behöver vara stark. Jag fick beröm över mitt träningsupplägg. Att jag kunnat göra mig ett eget träningsprogram som till och med sjukgymnasten tycker är bra, beror ju på att jag från början köpte ett program av Ida på Alla kan träna och att jag följer hennes blogg för att få tips och råd.
Nu har jag dock en inflammation i den här fina muskel och ska under 6 veckor få den att läka genom att ändra min träning en aning. Inga löpintervaller, Ipren i en vecka fram över, löpträningen ska bestå i långsamma långpass ett i veckan. Träning med högpuls ska göras på cykel eller kanske på skidor nu när jag snart äger ett par såna och benstyrka ska tränas på gymmet. Grejen är den att jag tycker inte det är så kul att träna på gymmet. Jag vill vara ute och helst springa för det är det jag tycker är roligt. Fast om jag nu är lydig och inte springer mer än en gång i veckan så kanske jag är bättre om 6 veckor och kan springa 3 pass i veckan igen!


Nu har jag bara en sak till som jag måste vänta på. Jag måste vila bort min huvudvärk. Jag skrev i måndags att jag skulle ge mig ut och springa med mina isdobbar. Det gick verkligen jätte bra och kändes bra i 1½ km sen hände något med mitt huvud. Jag är lite hypokondrisk kanske men jag blev verkligen skiträdd trodde jag fick hjärblödning eller något. Herre jävlar vad ont det gjorde i mitt huvud, jag såg stjärnor och en aura uppträdde i synfältet. Det gjorde så ont att jag kräktes, nu var det inte hjärnblödning utan ett akut migränanfall och jag fick gå hem. Jag var ju inte helt bra i huvudet efter helgens anfall så det var förmodligen idiotisk att ge sig i väg att springa. Det hade kanske räckt med en promenad. Så trotts att jag är sugen på att köra ett träningspass idag så ska jag inte det jag ska VILA en dag till för jag har med hjälp av migräntabletter jobbat två dagar med huvudvärk så det har inte blivit så mycket vila precis.

I detta måste jag berätta något helt fantastisk för er. Eftersom jag nu blev så rädd när jag fick så ont i huvudet så tänkte jag att det är bäst att kolla ett blodtryck på mig. Jag har inte tagit något blodtryck sen hösten 2012 och då var jag på gränsen till högt 145/100 och en vilopuls på 75-80 slag/min
Så efter jobbet i måndags åkte jag till mamma. Jag fick vila en liten stund för det skulle man göra sa mamma. Mitt tryck var INTE dålig jag hade 120/70 och en puls på 52 slag/min. Jag har ju så klart hört tusen gånger att motion är bra för hälsan men att få ett sånt här kvitto känn fantastiskt! 


Igår den 10 december var det 3 år sedan pappas olycka uppe i Dalarna. Det var helt otroligt att hans ens överlevd. Det var en otroligt tuff tid för både honom och oss nära. Först innan vi ens visste om han skulle klara sig, sen hur skadat hans hjärna och kropp skulle vara. Vägen har varit lång och han har kämpat. Han är verkligen min idol, en sån fantastisk fighter! Helt återställd kommer han inte bli men han är så bra han kan. Han kan gå och han får köra bil igen. Jag tycker inte man kan märka någon skillnad på hans "huvud" förvirrad var han redan innan olyckan min älskade pappa så där är allt som det ska eller i alla fall som det var innan :) Jag kan se dig framför mig nu pappa hur det ler och blir lite förnärmad :) å säger: vadå? JAG förvirrad?
Ja vi är det förvirrade, jag har fått den egenskapen av dig för jag är precis lika dan och jag kan inte ens skylla på någon olycka.


Jag älskar dig pappa!


Jag har sagt det förut men man kan säga det hur många gånger som helst. Var rädd om de dina och ta vara på tiden. För man vet aldrig vad som kan hända. Prioritera de dina och ta dem INTE förgivet. 

Här är ljuset jag har i fönstret igår fick det brinna för en man här i Storfors som mycket hastigt gick bort natten till igår. Jag känner så med hans familj. Livet kan vara så orättvist.

Jag är verkligen trött och sliten just nu, jag behöver vila. Det är därför jag har så mycket tankar i mitt huvud också. De senaste 3 veckorna har varit helt sjuka. Varit till Ullared, jobbat långa dagar, varit till Stockholm, varit till Oslo, sytt gardiner på nätterna. Jag kan inte ens minnas när jag var hemma en hel dag sist utan att ha något jag måste göra. Jag har tränat men det är inte så roligt när man liksom stressar i väg och springer under stress för man måste vara hemma en viss tid. Skönast är ju när man har massa tid och kan lägga några timmar på träning utan att stressa till något. 


Fast idag ska jag vara hemma och vila. Huvudvärken som inte vill släppa beror så klart på stress för när jag får för mycket omkring mig så att tiden inte räcker till och jag börjar ta till av nattens timmar för att hinna med allt jag vill, vet jag att jag är på en farlig väg. Som sagt, att nödbromsa är helt nödvändigt nu känner jag. Fast hur jag ska komma till bukt med en del av min stress vet jag inte för jag tror det ligger i min personlighet. Ni ska här få ett typiskt exempel på hur jag hela tiden lägger in extra stressfaktorer i mitt liv 

I söndags på väg hem från Norge började jag få dåligt med bensin i bilen men bensinen skulle räcka hem. När jag passerade OK tänkte jag: jag tankar innan jag åker till jobbet i morgon för det hinner jag. Men som jag skrev fick jag ju det där migränanfallet och var tvungen att villa och låta tabletterna verka innan jag kunde åka till jobbet och då fanns inte tiden att tanka. När jag slutade åkte jag till mamma och tog blodtrycket och sen på vägen hem ringde Linnéa och var lite ledsen och längtade efter mig. Så jag åkte hem, för jag skulle ju hinna tanka i morgon innan jobbet. Jag skulle visserligen börja tidigare... just ja fan, Gustav skulle till tandläkaren. Jag måste ringa syster och tala om att jag inte kan komma till halv nio, men lovar att jag ska vara på jobbet klockan nio i alla fall. Jag tänkte inte missa en tid till hos tandläkaren, tycker det var nog tråkigt att betala 435 kr i avgift för uteblivna tider förra månaden :( När vi kom till tandläkaren så fick vi vänta i 10 minuter, det hade jag inte tid med egentligen men kunde ju heller inte göra något åt det. En sak jag måste är i alla fall att tanka innan jag åker till jobbet för nu är bensinen typ slut. Sena som tusen ut från tandläkaren drog jag i väg mot OK och ser att jag inte har plånboken med mig. Har verkligen inte tid att åka hem efter den för jag börjar om exakt två minuter och även om syster förstår och vet vad jag varit så var anledningen till att jag skulle komma tidigare att vår distriktschef skulle komma. Det få ju bära eller brista tänkte jag och körd utan att tanka. Jag tog mig till jobbet men sen skulle jag ju hem också. Visst säger en del att man måste söka lite spänning i livet men att köra utan bensin tycker jag är aningen för spännande klockan 19:30 efter nästan 12 timmar på jobbet. Idag skulle jag tanka innan jag åkte till sjukgymnasten men denne ringde och frågade om jag kunde komma tidigare så jag fick bråttom och hann inte. Nu har jag tankat i alla fall men jag glömde så klart paketet jag skulle hämta på OK samtidigt, för jag glömmer hela tiden något :( hur som helst så går det 65 liter i tanken på min bil och jag fick bara i 60 l så jag hade ju kunnat missa tankningen ett tag till eller inte kanske :) Som sagt blir jag lite trött på att jag har så svårt att göra något i förebyggande syfte även om jag vet att det underlättar för mig senare så hjälper inte det! 

Nu ska jag ju vila men jag är inte bra på att göra det heller. Hur gör man, vad är att vila? Ligga på soffan en stund kan ju vara skönt men oftast så tråkigt att man dör och jag blir ofta bara mer trött om jag lägger mig och ser på film. Sen om man typ slöar en hel dag kan man ju inte sova sen och då är man ju trött på morgonen. Jag ska googla "vila" får vi se om jag får några bra tips. Fast att blogga borde ju vara en bra vila och att göra saker som ger energi måste ju vara bra. Tror vi ska baka pepparkakor idag faktiskt. Jag ska lägga in sill har jag tänkt i alla fall. Micke längtade efter Janson och sill så det ska han få när han kommer hem på torsdag eller fredag. 

Har ni handlat klart alla julklappar än? Vi brukar vara ute i sista stund varje år även i detta återkommer det där med att jag inte får saker gjorda förrän jag har tidsnöd. Fast i år har jag i alla fall några paket klara redan nu! De är mycket elektroniska önskningar de har mina barn. Fast det sitter inte alltid vid datornerna i alla fall 

Ibland är det Rock´n´roll här hemma kan jag lova! 

1 kommentar: