Antiinflamatoriskkost

När jag fick veta att jag hade Hashimotos sjukdom så sökte jag all fakta jag kunde få tag i. Är det något som jag är bra på så är det att nörda ner mig i saker.

Jag har alltid varit sån och kommer troligen alltid vara sån. Jag läser allt jag kommer över och efter någon vecka skulle jag typ kunna doktorera i ämnet.

Jag önskar ibland att jag hade en egen liten professor jag kunde fråga om sånt jag inte riktigt förstår. Louise doktor sa till mig en gång att jag som mamma till ett barn med Leukemi faktiskt inte behövde känna till vilken immunfenotyp Louise celler hade. Fast jag tror att han sa det för att han själv faktiskt inte viste.

Så nu har jag läst på allt jag kommit över om sköldkörtelsjukdomar och då framförallt om Hashimotos sjukdom.

För er som inte läst förut på min sida så kan jag kort berätta att Hashimoto är en autoimmunsjukdom som fått sitt namn efter den Japan som upptäckte den. När man har en autoimmunsjukdom betyder det att immunförsvaret inte riktigt funkar som det ska. Utan det bildar antikroppar mot kroppen själv och i mitt fall mot min sköldkörtel. När då immunförsvaret tror att den ska bryta ner sköldkörteln uppstår en kroniskinflammation som leder till att sköldkörteln inte kan fungera som den ska. Eftersom alla celler i hela kroppen har receptorer för sköldkörtelhormon får man alla möjliga symtom. Det just av anledningen att man får många diffusa symptom som man inte söker hjälp förrän men är väldigt dålig. Många symptom är också lika det man får vid stress och utmattning eftersom man blir helt utmattad i kroppen av att ha fel på sköldkörteln. 

Levaxin är den vanligaste medicinen man får om han Hashimoto och det är ju den medicinen jag fått. Sjukdomen går inte att bota. Fast jag ville så klart också ta reda på om man kan göra något själv för att minska inflammationen och det var då jag kom in på ämnet antiinflammatoriskkost.

Antiinflammatoriskkost

Jag lade helt om min kost 28 februari, då jag också fick klart för mig att jag inte tål gluten. Jag har alltså ätit så här i 20 dagar nu. Jag lär mig hela tiden så jag är ingen specialist än men kommer troligen kunna doktorera även i detta om ett ta.  

Jag äter inte: socker, gluten och osyrade mjölkprodukter.

Jag äter mycket: grönsaker 50% av varje måltid. Avokado, ingefära, kokosolja, olivolja, chiafrön äter jag varje dag. Ägg, fisk, skaldjur, fågel, gris och nöt.

Jag tänker att jag ska äta så nära ursprunget som möjligt och så lite konstgjorda saker som det bara går. Laga så mycket som möjligt själv, alltså inga färdiga såser, kryddor, lunchlådor och så lite chark som möjligt bara bra korvar utan mjöl och massa socker.

Det här kosthållningen är väldigt lik LCHF. Det är i alla fall inget jag måste räkna eller ha koll på som när man bantar. Jag äter så mycket jag vill och jag kommer att äta socker och mjölk någon gång ibland men mjöl får jag nog lov att hoppar över i resten av mitt liv.

Det är tur att jag ätit LCHF i omgångar i livet för just därför känns det inte så jobbigt att behöva vara utan mjöl. Jag har redan alternativ.

Bonusen med detta är att jag gått ner 3 kg utan att det varit mitt mål



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar