Flyttpizza, Oxhälga och Kålsoppa

Igår när jag kom hem från jobbet var jag helt slut, så jag bestämde mig för att helt enkelt inte göra något. Inte städa någon enda liten stans. Jag har faktiskt ganska nyligen lärt mig att det är helt okej att vila om man är trött. Förr, ja och fortfarande nu säger min hjärna. Är du trött är du lat. Nu är det ju så att man blir oftast trött för att man inte är lat. Fast så funkar inte min hjärna, utan ska jag komma fram till att det är helt okej och till och med nödvändigt att vila. Behöver jag tänka tanken en extra gång och inte gå på instinkt. Där är det som jag är stolt över att jag äntligen lärt mig. En annan viktigt sak som jag lärde mig under min utmattning var att man blir trött även av roliga saker. 

Helgen bjöd på sommarväder och jag tror vi kan har haft årets varmaste dag den 6:e september med 29,7°C. För mig är det för varmt, jag mår inte riktigt bra av värme. Jag får nästan lite panik när det blir för varmt åt mig. Jag fick en snap från Aaron där han tagit kort på en termometer som visade 39°C vilket fick mig att ändå uppskatta att vi "bara" hade 29,7°C.  

Jag hade tagit semester på fredagen för att hjälpa Lollo och Daniel med flytten, nu när de ska bli sambor. Tyvärr blev de sjuka så vi sköt på det till på söndagen. De hade många vänner som också hjälpte till och bar så det gick ganska fort. Sen bjöd de oss alla på flyttpizza, när vi var klara. Fredagen blev ju därför en helt ledig dag. Det var bra, för Micke och jag hade bestämt oss för att skörda våra äpplen och göra must. Vinet som vi gjorde av våra vindruvor hade också blivit klart och skulle tappas upp på flaskor, sen alla tomater. 
Vinet blev inte så klart i färgen om jag önskat men det blev verkligen över förväntan. Jag trodde inte det skulle bli gott alls faktiskt. Det smakar som vanligt vitt torrt vin och som sällskapsvin är det perfekt. Äppelmusten blev också bra men vad kan gå fel med äpplen liksom. God råvara = god must 😍 Jag skar nog 20 kg äpplen. Jag skar i alla fall så mycket att jag fick blåsor i händerna av kniven. 🙈 Jag stod i köket hela fredagen. 

På lördagen var det Oxhälga i Filipstad. Lollo kommer alltid hem då kanske mer för min kålsoppa än för marknaden kanske. Så jag lovade att koka extra och ta med på söndagen när vi skulle dit. Att äta Kålsoppa på marknaden är en väldigt gammal tradition troligen flera 100 år gammal till och med. Jag lägger ut receptet längst ner i inlägget om någon vill ha. Marknaden har krympt väldigt och är sig nästan inte lik alls men man vill ju ändå in en sväng och gå där och titta och köpa Langos som också här marknaden till. Efter marknaden skulle jag åka hem och ta det lugnet tänkte jag men jag kom istället på att huset behövde städas. Så jag tog tag i det. Jag kände mig väldigt nöjd efteråt. Det gör man ju alltid.  
När jag kom till jobbet i måndags kom flyttgubbarna och hämtade mina saker. Jag har ny bytt kontor nio gånger sen jag började på kommunen men det är första gången jag byter byggnad. Jag var så trött och varm innan jag fick alla möbler och alla mina saker på plats. Så jag hade en lätt huvudvärk när jag kom hem. Då ville Linnéa övningsköra 😫 Fast såklart jag ställde upp på det. Bara jag fick lite mat i magen och en huvudvärkstablett så körde vi en stund. Så att jag var lite trött när vi kom hem från övningskörningen igår kanske inte var så konstigt

Kålsoppa Pillas Oxhälgasoppa

Koka fläskläggen
1-2 st fläsklägg (rimmade)
2-4 st lagerblad
10-15 st vitpepparkorn

Lägg fläskläggen i en gryta. Häll över vatten så det täcker fläskläggen. Lägg i lagerbladen och vitpepparkornen och koka till köttet lossnar från benen (ca 2-3 timmar)

Rensa köttet fritt från ben och fett

Spara 0,5 l av spadet som fläskläggen kokat i

Stek vitkålen
0,5 – 1 kg vitkål
Smör
Sirap

Skär vitkålen i fyrkantiga bitar och stek i stekpanna med mycket smör och ringla över sirap. När kålen fått en glansig yta häller du över den i en gryta.

Koka kålsoppan
Häll vatten i grytan så det täcker kålen
Lägg i fläskläggen och spadet

Tillsätt
3 - 4 st köttbuljongtärningar
Ca 3 – 4 msk soja så soppan får fin färg

Koka till kålen är mjuk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar